dimarts, 27 de gener del 2015

Una economia del bé comú al servei de les persones

Aquest cap de setmana s’ha estat parlant d’Economia del Bé Comú a la ciutat. Ha estat a través d’un taller que es va presentar divendres en una presentació oberta, a la Biblioteca Central, i que va tenir la seva continuació dissabte amb una sessió de treball. Al llarg de la mateixa, els interessats inscrits prèviament van poder aprofundir en aquesta proposta econòmica, política i social, promoguda per l’economista austríac Christian Felber.
Aquest taller va ser organitzat pel Camp d’Energia del Bé Comú de Terrassa, i les sessions van ser conduïdes per Diego Isabel La Moneda, un altre dels impulsors d’aquest model, el qual ha obtingut una gran acceptació en els darrers temps. En la seva presentació de divendres, davant d’un centenar de persones, el ponent va destacar que totes les constitucions democràtiques dels països arreu del món contemplen la idea del bé comú en els seus redactats. Però sabem que la realitat es contradiu amb aquest anhel, i la desigualtat i la pobresa s’estenen arreu, i més encara a conseqüència de la dita crisi econòmica global. Així, el model de l’Economia del Bé Comú (EBC en les seves sigles) es vol contraposar al model actual, on els objectius són merament econòmics o financers, i on el mètode imperant és el de la competència. En contrast, els seguidors de l’EBC volen perseguir el bé comú com a objectiu, fent servir la cooperació entre les persones, administracions i empreses com a mètode per assolir aquesta fi.
DSC_0150
Cooperació, ecologisme, democràcia i transparència
Dissabte va tenir lloc la sessió-taller de vuit hores a la mateixa biblioteca, amb 43 persones i guiat per en Diego. Entre els participants, persones vinculades a organitzacions socials, culturals i polítiques, amb l’objectiu de conèixer què és la EBC i com implantar un model de EBC a Terrassa. El conductor del taller va voler donar la seva definició d’EBC: “ecosistema ideal en què coincideixen i coexisteixen les condicions necessàries per què totes i cada una de les persones, amb independència de les seves característiques i capacitats, de forma lliure i autodeterminada, tinguin plena capacitat per desenvolupar-se i assolir el màxim potencial com a ésser individual i com a ésser social”. Així doncs, l’economia entesa com a gestió de totes les coses que afecten a les persones com a individus i com a col·lectiu. I on els valors que han de prevaldre són els de la dignitat humana, la solidaritat, la sostenibilitat ecològica, la justícia social, la democràcia i la transparència.
Al llarg de la sessió els participants van treballar en les cinc llavors que suposen la base de l’EBC, com ara són: l’assemblea democràtica, l’índex del bé comú, la promoció de l’EBC en empreses privades i ONG, el balanç del Bé Comú Municipal, i la creació d’una regió del bé comú. Per treballar els diferents aspectes, el taller va tenir un component molt dinàmic i lúdic. Les persones es dividiren en grups de treball per posar en comú coneixements, fer propostes i buscar fórmules de consens, tocant temes que anaven des de l’educació, l’habitatge, la ocupació, l’urbanisme, o la moneda social, per ser treballats en l’àmbit local de Terrassa.
DSC_0119 DIEGO ISABEL LA MONEDA, DIVENDRES A LA BIBLIOTECA CENTRAL
 Miquel Gordillo

http://malarrassa.cat/2015/01/26/una-economia-del-be-comu-al-servei-de-les-persones/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada